Saturday, October 16, 2010

Sunes kiosk, Rosenhillsvägen, Jämshög - Den sista tiden

Tore på Sydöstran skrev häromveckan om rivningen av Sunes kiosk i Jämshög. Varje morgon under mina skåneresor den gångna sommaren så åkte jag förbi den kiosken. Och det kan inte förnekas att den hade blivit ganska nedgången på sista tiden:

sunes kiosk jämshög grill rosenhill rosenhillsvägen korvkiosk olofström foto anders n
Sunes kiosk, tagen från bussen i farten. På väg till sommarens första Helsingborgsbesök. När jag åkte förbi häromdagen återstod bara ett hål i asfalten. (Foto Anders N 2010)
sunes kiosk jämshög grill rosenhill rosenhillsvägen korvkiosk olofström foto anders n
Efter att ha fotograferat medeltidsdagen i Jämshög några veckor tidigare, så promenerade jag hemåt utmed Rosenhillsvägen. Det kändes som att det nog var sista sommaren man hade chansen att fånga kiosken. Och det visade sig ju vara sant. (Foto Anders N 2010)
sunes kiosk jämshög grill rosenhill rosenhillsvägen korvkiosk olofström foto anders n
För sju år sedan var väggarna renare, skyltarna fler, fönstren helare och bord och stolar stod kvar därinne. Men kiosken var redan då lika stängd. (Foto Anders N, September 2003)
sunes kiosk jämshög grill rosenhill rosenhillsvägen korvkiosk olofström foto anders n
Jag vill minnas att jag var därinne en gång och köpte en hamburgare. Det måste ha varit på 90-talet. Jag tror inte där var någon aktivitet de sista tio åren. Och när man kan ta interiörbilder av ett hus utan att gå in, då vet man att slutet är nära... (Foto Anders N 2010)

1 comment:

Anna Nilsson said...

Min mormor och morfar bodde mittemot denna kiosk på 70-talet. Jag är född 1971 och kommer ursprungligen från Jämshög. Vi flyttade till Småland i slutet på 70-talet och när vi besökte mormor och morfar fick jag alltid en liten "kladdepeng" att gå och handla godis för i denna kiosken. Jag minns hur jag stod där och pekade ut vilka godisbitar jag ville ha och hur kioskbiträdet plockade ner dem med tång i en papperspåse och räknade högt. Man frågade hela tiden "hur mycket är det kvar?" och man ville ju ha så mycket som möjligt. Jag hade mina favoriter som var gröna gelégrodor, saltlakrits och supersalta godisbitar samt choklad. Ett av mina absolut bästa minnen från min barndom. Hela Rosenhill är mitt hjärta varmt o kärt då det var min barndoms lyckliga tid. Att se kiosken nu väcker så mycket minnen och känslor. Vi brukade gå där förbi den jag, mamma och mormor, när vi skulle gå utmed ån en promenad. Så mycket jag glömt, så mycket bilden säger mig. Tack för att du delar detta. Mvh Anna Nilsson