Friday, April 30, 2010

Besök på foto- och konstutställningar

Häromdagen regnade det så mycket att det inte gick att vara ute. Därför blir det inga regnbilder här, utan istället begav jag mig till Abecita Corsettfabrik i Borås. Vad gör man där? Ja, inte korsetter i alla fall, inte nu längre. Men en hel del annat. Framförallt har man ett fint fotogalleri. Just nu visas en stor utställning om Ingmar Bergman. Bakom kulisserna-bilder från femtiotalet och framåt. Mycket trevligt och intressant. Ungefär så här alltså:

heaven metal, gtv gamleby, filminspelning, foto anders nFast det här är ingen Bergmanfilm förstås, men en filminspelning likaväl.
"Heaven Metal" på GTV i Gamleby, för ungefär fem år sedan. (Foto Anders N)

Dessutom fanns där Sveriges minsta museum för klassisk svensk fotografi: Ett rum ungefär så stort som halva det jag sitter i just nu, det största rummet i min etta(!) Därinne: En vägg full med bilder av Sune*, en full med Georg*, en full med Lennart Olson (han med broarna) och en vägg med en(!!!) bild av Christer*. I entrén satt tre stora barnbilder av Hans Hammarskiöld. Det fanns även en "Permanent samling" men den kan man bara se på guidad visning en gång i månaden, eller efter gruppbeställning. Det verkar lite underligt, rent ut sagt. Se i vilket fall hemsidan för mer information.

Men man behöver inte åka till Borås för att se på konst. Jag klev på ett tåg häromdagen, och hann inte längre än in på...ja, se själv:

konst, tågkonst, konstutställning, grafitti, tågtoalettGratis konstutställning. Grafitti på tågtoalett. Tågkonst.
Tågkonst (Foto Anders N)

*Du kan väl din svenska fotohistoria?
Sune Jonsson (1930-2009)
Georg Oddner (1923-2007)
Christer Strömholm (1918-2002)

No comments: