Saturday, March 27, 2010

Djurrödslängan (En tragisk kulturhistoria)

Kristianstadsbladets nätupplaga skriver om Djurrödslängan. Vad för något? undrar du kanske då. Djurrödslängan är inte någon maskin för att kasta falumålad boskap, utan ska utläsas Djurröds-längan. Det vill säga ett uthus från Djurröd. Och Djurröd är i det här fallet en by mellan Vinslöv och Tollarp. Eller väster om Kristianstad, om det är lättare för dig att placera.

Vad det är för djur som det gäller vet jag inte. Men jag tror mig veta att ändelsen -röd kommer från samma gammalnordiska som det i Småland så populära -ryd*. Det finns många byar i Kristianstadstrakten som heter något med -röd, som t.ex: Linderöd (som i Linderödsåsen, som är en ås och ingen sås), Olseröd, Rebbetuaröd, Norra Lökaröd, Hörröd och inte minst Huaröd (med sin riksbekanta kammarorkester). "Huaröd" kan för övrigt vara väldigt svårt att uttala för folk som inte har svenska som sitt modersmål. Testa dem gärna. Det är inte snällt, men väldigt roligt...

Men varför skriver då Kristianstadsbladet om Djurrödslängan? Och vad är den för något egentligen? För tillfället är den inte alls. Fram till årets stora vinteroväder så var den en fin gammal kulturbyggnad från 1700-talet i Degeberga hembygdspark. Sedan kom snön och lade sig på den och knäckte den totalt. Det är fortfarande oklart om den kommer att gå att återställa. Tills dess är ett av Sveriges finaste biodlarmuseum, och en hel del andra gamla museiföremål hemlösa. Jag som varit en flitig gäst i Degebergatrakterna har naturligtvis också besökt Hembygdsparken. Av någon anledning verkar jag aldrig fotograferat Djurrödslängan utifrån. Men jag har hittat två bilder som jag tror är tagna där inne. Så här såg det ut, sommaren 2002:

Djurrödslängan(?), hembygdsparken, Degeberga (Foto Anders N)

Djurrödslängan(?), hembygdsparken, Degeberga (Foto Anders N)

*Och Dalslänningarnas -rud (Mellerud, Håverud), och Västgötarnas -red (Ullared). Det vill säga röjd mark.

No comments: