Wednesday, February 17, 2010

Orlandos mamma, inte Harrys...

(Göteborgs Filmfestival 2010) För ungefär 8 år sedan satt jag på ett arbetsrum, och samtalade med ett par kollegor. En av dem berättade om en film han hade "halkat in på" på TV för en tid sedan. Han kom inte ihåg vad den hette, men det var en "konstig film, om en man - som plötsligt blev en kvinna...".

- Jaha, sa jag. Det var Orlando.
- Jag visste det, sa han. Är det en konstig film, så nog *** har han där sett den.

"Han där" var alltså jag. Och min kollegas påstående var förmodligen helt riktigt, jag har sett många konstiga filmer, och det tänker jag fortsätta med. Filmen Orlando, med Tilda Swinton, bygger på en roman av Virginia Woolf. Filmen regisserades av den här damen:

Sally Potter, Göteborg, Göteborgs Filmfestival 2010, Gothenburg International Film Festival 2010, Rage, Orlando, Foto Anders NSally Potter, Göteborgs Filmfestival 2010, Gothenburg Film Festival Foto Anders N
Sally Potter (f. 1949) är en brittisk regissör, manusförfattare, kompositör, koreograf med mera. Hon besökte Göteborgs Filmfestival för att visa och prata om sin senaste film: Rage, med bl.a. Jude Law, Judi Dench och Steve Buscemi. Filmen är inspelad på mycket låg budget, utan egentlig scenografi. Karaktärerna intervjuas och berättar handlingen, ur sina synvinklar, istället för att vi får se skeendet. En intressant, annorlunda och mycket ekonomisk lösning. Jag hade tyvärr inte möjlighet att se filmen, så jag vet inte om och hur det fungerade, men jag var och lyssnade på Sally Potter berätta. Hon hade mycket intressant att säga. Läs gärna mer om och av henne på hennes hemsida och blogg.

Sally Potter, Göteborg, Göteborgs Filmfestival 2010, Gothenburg International Film Festival 2010, Rage, Orlando, Foto Anders NSally Potters filmiska blick? (Foto Anders N)

No comments: