Sunday, October 4, 2009

Närpesdialekt på SVTPlay

Den vackra skånehuset i förra inlägget kallar vi i min familj för "mormors hus". Det dyker upp på bild ibland i böcker och tidningar som exempel på klassiskt skånskt korsvirkeshus. För min del borde den egentligen kallas Farmorsmors hus, men det låter inte lika mysigt. Farmors föräldrar bodde där en gång i tiden. Min mormor däremot kom från en helt annan plats, nästan en helt annan värld, även om hon också tillbringade största delen av sitt liv i Skåne.

Fredrik Lindström besökte i sitt program Svenska Dialektmysterier olika platser och lyssnade på olika svenska dialekter. Serien har precis gått i repris och finns därför att beskåda just nu på SVTPlay. I sista delen, som visades häromdagen, var det dags för Östsvenskan. Den bortglömda svenska dialekten på andra sidan Östersjön. Den ska inte blandas ihop med Mark Levengoods dialekt (Finlandssvenska) och har absolut ingenting att göra med finska. Även om östsvenskarna råkar befinna sig i Finland geografiskt sett. Lindström besöker Österbotten och min mormors hemtrakter. Hon kom från byn Nämpnäs, i Närpes kommun. Närpes är känt för tomater, teater och sin dialekt. Tomaterna odlas i växthus runt om i kommunen, teatern spelas av stadens välkända amatörsällskap och dialekten är tämligen oförståelig för utomstående.

Del 8 av Svenska Dialektmysterier kan du se här. Intressant och lärorikt. Närpes ligger för övrigt en knapp mil in i land från Östersjökusten, ungefär i höjd med Sundsvall och Härnösand.

Närpestomater (Foto Anders N)

ska ej blandas ihop med:

Närpes teater (Anne på Grönkulla, 2000) Foto Anders N

Närpesdialekt: Hamlets monolog från Närpes teaters hemsida. Och lite fler dialektexempel från SweDia 2000.

No comments: