Wednesday, September 30, 2009

Bokmässan: Var är författarna?

Vid det här laget har du säkert löst mitt kändistest. Om inte bör du börja med att göra det, innan du läser det här inlägget.

Men om du läste det så noterade du säkert att man i samlingen fann:

2 skådespelare
1 Musikjournalist
1 Popmusiker
1 Proggare
1 Professor
1 Filmskapare
1 Illustratör
1 Operasångare
1 Livsstilsexpert
1 Sportjournalist
1 Manuslärare
1 person som är mest känd för att komma ut genom en dörr en gång om året.

Men detta var ju på Bokmässan? Var är författarna? Undrar du säkert. Och det undrar jag med. Visserligen har de flesta av dessa gett ut böcker. Inte riktigt alla. Någon har bara varit med i en. Några var där mest för att tittas på. Visserligen har sportjournalisten skrivit en hel hög deckare, och mannen som brukar komma ut genom en dörr är mycket litterär och har skrivit massor av böcker som ingen har läst. Men de är alla för allmänheten i första hand kändisar. Var är de vanliga författarna? De vars böcker är viktigare än kändisskapet? Finns de överhuvudtaget nuförtiden? Eller känner jag bara inte igen dem? Jag hoppas på det senare, men jag är tveksam. Tidigare år har jag sett betydligt fler.

Undantaget som bekräftar regeln är Illustratören. För Illustratörens genialiska (min personliga åsikt) böcker och figurer är mer kända än illustratören själv, även om denne också hunnit med att spela en av huvudrollerna i en klassisk TV-serie...

No comments: