Monday, March 30, 2009

Smålandssightseeing...

Åkte tåg...tåg, train, sj, svenskt, järnväg ...från Göteborgs central...
göteborg, järnvägsstation, tåg, lok, räls, järnvägsspår, spår...hem till Blekinge. 5 timmar och 23 min. skulle resan mellan Göteborg och Olofström ta. Sista biten gick med buss. 3 byten. Alla tre under den allra sista biten. För de av er läsare som inte har superkoll på södra smålands och Blekinges geografi så kommer här en liten kurs: Vi hoppar av tåget i södra smålands metropol Växjö: Staden har ungefär 55 000 invånare och är känd för sin röda domkyrka, utvandrarnas hus, författaren Per Lagerkvist, antikrundans Knut Knutsson och ena halvan av sånggruppen The Sun-Maidens. Mellan Växjö och Olofström är det bara ungefär 9 mil. Resan brukar ta en dryg timme. Men den som planerade min resa lyckades på något vis klämma in två byten under den korta färden. Och lokföraren tyckte att de 12 min. som jag skulle ha på mig att hitta mitt byte var onödigt mycket, och såg till att komma 7 min. för sent. Följaktligen hade jag hela 5 min. på mig att hitta ut från stationen och lokalisera rätt buss. Där fanns några stycken, och alla såg naturligtvis likadana ut...

växjö, buss, bussterminal, stationEtt litet urval av bussarna på bussterminalen i Växjö... Men jag hittade bussen innan den körde iväg, och hann få en suddig skymt av Växjö på väg mot nästa anhalt, Tingsryd:

växjö, snabbvisitVäxjö i farten...

tingsryd, tingsryds station, stationTingsryd är ett samhälle med ungefär 3000 invånare. Bland de kända personer som varit verksamma i Tingsryd märks särskilt Börje (som grundade ortens rikskända varuhus, Börjes), Eddie Meduza och min morbror. Den sistnämnde har jag besökt där ett flertal tillfällen. Följaktligen vet jag att det från Tingsryd till Olofström är ungefär 5 mil. Resan brukar ta en knapp timme.

tingsryd, tingsryds bussterminal, bussterminalPå Tingsryds bussterminal fick jag byta till en ny buss. Denna gång med sikte på Ryd:

ryd, ryds busstation, ryd, busstation, bussRyd är en by med ca 1500 invånare och är känt för...öh... Jag vet faktiskt inte något, men om någon som läser detta vet något om Ryd, så kontakta mig... Mellan Ryd och Olofström är det ungefär 2,5 mil och resan brukar ta en knapp halvtimme. Här bytte jag buss återigen. Denna gång med sikte på resans mål...Olofström:

olofström, olofströms bussterminal, bussterminal, resecentrum, busshållplats, buss, blekingeOlofström, ett samhälle i västra Blekinge med ungefär 7500 invånare. Känt för sin stora VOLVO-fabrik (med tillhörande varsel), nobelpristagaren Harry Martinsson och LRF:s senaste kulturpristagare...

Resan mellan Göteborg och Växjö (23,5 mil) tog 2 timmar och 46 min. och resan mellan Växjö och Olofström (9 mil) tog, 2 timmar och 25 minuter (!). På grund av bytena, och det faktum att bussarna ju måste åka inom alla små byar på vägen. Varför ska det vara så svårt att få igång passagerartågtrafiken till Olofström igen?

Hursomhelst, notera det vackra vårvädret på Olofströms bussterminal här ovanför...

olofström, snö, dag...för dagen efter när jag drog upp persiennen så såg det ut så här! (Sommartid hej hej?)

olofström, torg, snabbvisitOch när jag idag, en vecka senare, hoppade på bussen för återfärd till Göteborg (via Lund!!!) så var det barmark igen. Vad jag gjorde hemma? Det ska jag berätta om så småningom...

No comments: